Leul este mai puternic cu peste 3 procente faţă de moneda europeană, de la minimul istoric de la începutul lunii august, cu ajutorul unor dobânzi mai mari pentru moneda naţională
Efectul limitării sumelor oferite de Banca Naţională la licitaţiile de tip Repo, la maxim 6 miliarde lei, se observă în piaţa monetară, acolo unde dobânzile au urcat de la începutul lunii august cu aproape 1 procent.
Prin intermediul licitaţiilor de tip Repo, BNR împrumută băncile pe baza titlurilor de stat aflate în portofoliul acestora, la dobânda de politica monetară de 5.25%. Sumele împrumutate de prin aceste licitaţii de către bănci au urcat la peste 12 miliarde săptămânal în luna iulie.
Lichidităţi mai mici, dobânzi mai mari
Reducerea lichidităţilor a forţat băncile care au nevoie de bani să se îndrepte spre piaţa monetară, unde plătesc o dobânada de peste 6 procente pentru a se împrumuta pe o perioadă mai mare de 6 luni.
Prin această mişcare, BNR s-a asigurat că băncile nu mai au suficiente lichidităţi pentru a specula pe cursul de schimb valutar, iar creşterea dobânzilor atrage investitorii străini. Astfel, întărirea leului care ajută pe cei care au credite în valută se face în detrimentul celor cu credite în lei, dar şi a statului, care se împrumută tot mai scump.
De altfel, la ultimele licitaţii ale Ministerului de Finanţe, acesta a respins ofertele băncilor, deoarece randamentele cerute de acestea au crescut semnificativ, peste pragul de 6 procente.
Dobânzi mai mari la creditele în lei
Scumpirea dobânzilor la lei afectează ţinta Băncii Naţionale, care doreşte ca românii să se împrumute în lei şi nu în valută, astfel evitând riscul cursului valutar. De altfel, se pare că măsurile luate pentru limitarea creditării în valută nu au un efect prea mare. Românii continuă să solicite credite ipotecare în euro, datorită dobânzilor mai mici pentru acestea, cu ajutorul unei dobânzi Euribor care se îndreaptă spre valoarea zero.
În cazul creditelor acordate prin intermediul programului Prima Casă, peste 90% dintre solicitări sunt pentru credite în euro, cu o marjă fixă de maxim 4% şi indexate la dobânda Euribor 3M, care este aproape de 0,30%, de la peste 1,5% în urmă cu un an.
Cu asemenea dobânzi la euro, este uşor de înţeles de ce românii preferă în continuare împrumuturile în valută pentru achiziţia unei locuinţe, chiar dacă euro a cunoscut o apreciere continuă în ultimii 3 ani. Pentru acelaşi credit Prima Casă, dar de data aceasta în lei, dobânda Robor la 3 luni este de 5,90% plus marja fixă de maxim 2 procente, dobânda totală sare de 8 procente.
Dobânda fixă la credite de nevoi personale elimină riscul fluctuaţiei dobânzilor
Eiminarea aproape totală din portofoliul băncilor a împrumuturilor de nevoi personale fără ipotecă în valută şi promoţiile cu dobânzi fixe la lei, a limitat pentru moment efectul creşterii costului pentru aceste credite. Dobânda medie a coborât în luna iulie la noi minime istorice.
În viitor, dacă tendinţa se menţine, ne putem aştepta la creşteri de dobânzi şi pentru acest tip de credite. Clienţii care au un credit de nevoi personale cu dobândă fixă în lei nu sunt şi nu vor fi însă afectaţi de această situaţie.
S-a dovedit, încă odată că BNR-ul face politica lui Băşe.
Cum a revenit marinarul la palat, cum e bine, nu mai cade leul.
Este de reţinut, totuşi, ” valoarea” unor aşazişi „analişti financiari”, care filosofau zilnic la televizor, pe tema cursului leului.
Daca scade euro,nu-i bine!Daca creste euro nu-i bine! Atunci ce p-zda masi ii bine?